Συντήρηση Ζωγραφικού Έργου του Βασίλη Βασιλακάκη στο Art Hospital

Το 2020: δεν είχα ιδέα τί είναι ο κορονοϊός. Θεωρούσα πως σε καραντίνα, μπαίνουν οι αστροναύτες, στις διαστημικές ταινίες γιατί τους έχει ακουμπήσει το ίδιο το Alien. Ο λατρεμένος μου πατέρας με περίμενε για καφέ κάθε μέρα μετά τη δουλειά. Την ίδια χρονιά, είχα την χαρά να προβώ σε εργασίες συντήρησης ζωγραφικού έργου του δάσκαλού μου της ζωγραφικής Βασίλη Βασιλακάκη.

Πριν τις εργασίες Συντήρησης

Όσο συντηρούσα το συγκεκριμένο ζωγραφικό έργο, ταξίδεψα στην ζωγραφική του δασκάλου μου. Όλα όσα έμαθα στο εργαστήριο 3ο ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., σχετικά με την τεχνολογία κατασκευής ενός ζωγραφικού έργου, βρίσκονταν μπροστά μου. Σε κάθε στάδιο συντήρησης. Το άριστης ποιότητας λινό. Η προετοιμασία σε λεπτή και ομοιόμορφη στρώση. Τα φίνα ζωγραφικά στρώματα. Οι ποιότητες της ύλης. Η απόδοση της ιδέας με λιτότητα. Αγαπάω την δουλειά μου. Συγκινούμαι βαθιά τόσο όταν συντηρώ σε έργα ανθρώπων (αρχαιολογικά ευρήματα, έργα τέχνης, αντίκες), αλλά και έργα της φύσης (απολιθώματα). Υπάρχουν, όμως και αυτές οι περιπτώσεις, που η επιστήμη της συντήρησης έχει για σύμμαχο τη μαγεία της σχέσης δασκάλου – μαθητευόμενης και μετέπειτα συναδέλφων.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης

Ο πίνακας έφτασε στο Art Hospital, με πολλές γρατζουνιές από γατούλες. Οι περισσότερες στο κάτω μέρος του έργου. Μια μεγαλύτερη κεντρικά. Μελέτησα και συντήρησα τον πίνακα. Ακολούθησα όλα τα προβλεπόμενα στάδια της επιστήμης της συντήρησης. Η αγάπη μου για τη ζωγραφική του δασκάλου μου έδινε κουράγιο και δύναμη στα σημεία που η δουλειά ήταν ιδιαίτερα απαιτητική. Αισθάνομαι χαρούμενη και περήφανη για το αποτέλεσμα των εργασιών συντήρησης τους ζωγραφικού έργου. Είναι μαγικό να συντηρείς  μια ζωγραφιά, μαθαίνοντας από αυτήν να ζωγραφίζεις καλύτερα.

Ως συντηρήτρια και ως ζωγράφος, δουλεύω και η μια ιδιότητα συμπληρώνει την άλλη.  Αδιαμφισβήτητα, νιώθω τυχερή όταν δουλεύω στο εργαστήρι. Art Hospital σημαίνει: θεραπεύω έργα τέχνης και θεραπεύομαι δημιουργώντας έργα τέχνης.

Στο πίσω μέρος του έργου. Χρονολογία και υπογραφή.

Χαρούμενη μετά το τέλος των εργασιών συντήρησης