Με συγκινει η διαδοση του πολιτισμου και η δυναμη των μηνυματων

Mε λένε Στεφανία Βελδεμίρη και είμαι εικαστικός και συντηρήτρια αρχαιολογικών ευρημάτων και έργων τέχνης. Αυτός είναι ο τυπικός επαγγελματικός μου τίτλος. Αν μου ζητήσει κανείς να συστηθώ πιο ελεύθερα, θα πω πως αγαπώ την τέχνη σε κάθε της μορφή και σε κάθε της έκφραση, από τις πρώτες βραχογραφίες στην Αλταμίρα της Ισπανίας μέχρι το έντονο μπλε του Ρόθκο. Μου αρέσει να γράφω, να αγαπώ, να επικοινωνώ και να μιλώ για τ’ ανείπωτα. Με συγκινεί η διάδοση του πολιτισμού και η δύναμη των μηνυμάτων που μπορεί να μεταφέρει, ενώ μπορεί να με στοιχειώσει εξίσου ένα τρυφερό ποίημα και η εξομολόγηση ενός μικρού μου μαθητή την ώρα που γεμίζει τα χέρια του και το χαρτί με χρώμα.

Συντήρηση Κεραμικό | Σπάραγμα τοιχογραφίας

feautured
featured

Ως ΣΥΝΤΗΡΗΤΡΙΑ, ασχολούμαι με τη συντήρηση αρχαιολογικών ευρημάτων και έργων τέχνης, αλλά και με την κατασκευή εκμαγείων ή αντιγράφων απολιθωμάτων και αντικειμένων τέχνης με σκοπό την πώληση ή την έκθεσή τους, ενώ εργάζομαι και ως in situ συντηρήτρια σε ανασκαφικά έργα. Την αγάπη μου για την αρχαιολογική ανακάλυψη και τη δύναμη που κρύβει το αρχαιολογικό εύρημα θέλησα να τη μεταδώσω με παιγνιώδη και βιωματικό τρόπο και στα παιδιά μέσα από την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πατούν πάνω στα βήματα της σχολικής ύλης του μαθήματος της ιστορίας. Τα παιδιά συμμετέχουν σε μίνι ανασκαφές, στη συνέχεια κολλούν και ανασυνθέτουν τα ευρήματα και τέλος τα εκθέτουν στην τάξη τους, παρακολουθώντας έτσι όλη την πορεία του αρχαιολογικού ευρήματος από το χώμα μέχρι το μουσείο. Η διαδικασία αυτή στηρίζεται, άλλωστε, στη βαθιά μου πίστη πως ένα παιδί μαθαίνει πιο εύκολα μέσα από το παιχνίδι και πως δεν υπάρχει πιο ικανοποιητικό συναίσθημα από το να βλέπεις τη χαρά της ανακάλυψης μέσα στα μάτια ενός μικρού μαθητή όταν ξεθάβει μέσα από το χώμα κάτι που μοιάζει με το αντικείμενο που είδε ψυχρά φωτογραφημένο στις σελίδες του βιβλίου του. Με έναν τρόπο μαγικό, η ιστορική πληροφορία αποκτά μια πιο πραγματική και ουσιώδη υπόσταση.

Την αγάπη μου για την αρχαιολογική ανακάλυψη και τη δύναμη που κρύβει το αρχαιολογικό εύρημα θέλησα να τη μεταδώσω

Ως ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ, απολαμβάνω να φτιάχνω ζωγραφιές για λέξεις, αλλά και να ζωγραφίζω…με λέξεις. Εικονογραφώ παραμύθια, λογοτεχνικά κείμενα και ποίηση που μου δημιουργούν αστρικές εκρήξεις σε καρδιά και μυαλό. Αν έχεις γράψει ένα παραμύθι, μπορώ να σου το εικονογραφήσω. Ειδικά αν το παραμύθι σου είναι πραγματικό παραμύθι και όχι νουθεσία και διδακτικά τσιτάτα σε μορφή παραμυθιού. Όνειρό μου είναι η εικονογράφηση ενός μυθιστορήματος. Ασχολούμαι με τη ζωγραφική από παιδί και θέλησα να μεταδώσω στα παιδιά τη χαρά και την αυτοπεποίθηση που μπορεί να χαρίσει η δημιουργία. Στόχος μου είναι να τους διδάξω τους κανόνες της ζωγραφικής, ώστε να μπορούν στη συνέχεια με τόλμη και σιγουριά να τους ανατρέψουν! Αυτό, όμως, που με τη σειρά τους με διδάσκουν οι μαθητές μου και είναι πραγματικά πολύτιμο για μένα είναι η φρέσκια τους ματιά πάνω στο χρώμα και τη σύνθεση, αλλά και η ουσία, η ειλικρίνεια και η σοφία που αφήνουν αβίαστα να εκφραστεί μέσα από τα λόγια και τα καλλιτεχνικά τους έργα. Αυτό αποτελεί την πιο ακριβή έμπνευση για μένα!

Όνειρό μου είναι η εικονογράφηση ενός μυθιστορήματος